Watersnoodramp 1953 aanleiding oprichting Nationale Reddingsvloot

31 januari 2017

64 jaar geleden – in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 – vond de Watersnoodramp in Zeeland plaats. Naar aanleiding van deze overstromingsramp werd in de jaren daarna de Nationale Reddingsvloot van Reddingsbrigade Nederland opgericht.

Op de foto:  1e grote inzet van de Nationale Reddingsvloot in januari 1960 in Tuindorp Oostzaan. Ook in de huidige tijd is de dreiging van een dijkdoorbraak of een overstroming nog steeds aanwezig

De Nationale Reddingsvloot, bestaande uit 90 vaartuigen, speciaal ontworpen voor het varen in ondergelopen gebied en evacuatie doeleinden,  wordt heden ten dagen bemand door 1.000 professioneel opgeleide vrijwilligers en is 365 dagen per jaar 24/7 binnen één uur na oproep inzetbaar. Ook Nijmegen maakt hier deel vanuit.

In het 100-jarig jubileum jaar van Reddingsbrigade Nederland is dit een bijzonder moment voor de Reddingsbrigade en de 1.000 vrijwilligers die zijn opgeleid  voor het bieden van hulp bij inzet van de Nationale Reddingsvloot tijdens een overstroming.

De reddingsboot van Nijmegen

reer

De reddingsboot van Nijmegen

De reddingsboot van Nijmegen