Preventie en voorlichting

Eén van de taken van de reddingsbrigade is het geven van voorlichting. Het is belangrijk om zowel de gevaren van (open) water en de risico’s van zwemlocaties te kennen. Wij ondervinden dat velen niet weten wat deze gevaren zijn. Veel zwemmers worden verrast wanneer ze bijvoorbeeld in een stroming terecht komen en dan niet weten wat ze moeten doen, waardoor hulp van de Reddingsbrigade noodzakelijk is. Ook de afnemende zwemvaardigheid blijft in toenemende mate een bron van ongevallen. Steeds meer kinderen halen minder diploma’s en doen minder zwemconditie op, waardoor de kans op een ongeval toeneemt.

Zwemtips

Als Reddingsbrigade vinden we het belangrijk dat iedereen op een leuke, maar vooral veilige manier plezier kan hebben in het water. Daarom geeft deze pagina tips over veilig zwemmen, zwemles en waterplezier.

Wat kan ik als ouder doen om mijn kind sneller/beter te leren zwemmen

Ga met uw kind zwemmen, niet om oefeningen te doen, maar om zwemmen leuk te maken! Doe spelletjes en leuke dingen, zo voelt een kind zich sneller op zijn gemak en hier heeft een kind wat aan in de zwemles.

Wat zijn de gevaren van zwemmen in rivieren en kanalen?

 • Zwemmers zijn voor opvarenden van een vrachtschip nauwelijks zichtbaar
 • Een groot schip kan niet direct vaart minderen of op het laatste moment uitwijken
 • Je kan snel worden meegezogen door de sterke onderstroom van een passerend schip
 • Zwemmers zijn niet opgewassen tegen de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken
 • Door de sterk wisselende temperatuur van het rivierwater kan je kramp krijgen en onderkoeld raken
 • Ook is het bijzonder gevaarlijk om van bruggen af te springen. Door het troebele water is de diepte niet in te schatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien.

Toch veilig zwemmen in natuurwater

Ga voor veilig zwemmen in natuurwater naar een officiële zwemlocatie. Bijv. naar de Berendonck of de Groene Heuvels.

Spreekbeurtpakket

De Nijmeegse Reddingsbrigade beschikt over een spreekbeurtpakket, waarin we informatie geven over zwemmend en varend redden. Het pakket bevat informatie en foto’s van allerlei dingen die er te doen zijn bij de brigade, een folder voor al je klasgenootjes, een klos, een video en wat brevetten die je kunt laten zien. Met al deze informatie kan je een mooi verhaal vertellen over het werk van de reddingsbrigade en waarom je zwemt bij de reddingsbrigade. Aan het eind van je spreekbeurt mag je behalve de folder ook alle kinderen in je klas een presentje geven. Alles bij elkaar zal dit zeker zorgen voor een goed cijfer voor je spreekbeurt!

Het gebruik van het spreekbeurtpakket is natuurlijk gratis (voor zowel leden als niet leden), maar na afloop vinden we het wel fijn dat je alle geleende materialen weer netjes terug brengt, zodat ook andere kinderen deze informatie kunnen gebruiken.

Vraag hem hier aan!

  Jouw naam (verplicht)

  Jouw e-mail (verplicht)

  Auto te water

  In Nederland raakt jaarlijks tussen de 750 en 800 keer een auto te water. Het is dus geen uitzondering dat er ongevallen plaatsvinden met een auto die te water raakt. Helaas overlijden er van dit aantal jaarlijks circa 60 personen.

  Het is belangrijk dat je weet hoe je moet handelen wanneer je met een auto te water raakt. Auto te water is vaak een onverwachte gebeurtenis, waarbij sprake kan zijn van onvoldoende zicht, stroming, een technische storing aan de auto ed. En ook kan er sprake zijn van beperkte bewegingsmogelijkheden. Je bent meestal niet op deze situatie voorbereid en dit kan er voor zorgen dat angst de overhand krijgt. Een gevolg kan zijn dat je door de gebeurtenis niet meer goed kan nadenken.

  De reddingsbrigade leert je de vele handelingen die je in korte tijd zal moeten doen om jezelf in veiligheid te brengen. Hiervoor beschikken we over een Renault Twingo waarbij er diverse manieren worden geoefend om de auto snel en veilig te verlaten.

  Enthousiast of wens je meer informatie over de cursus? Klik dan hier om je aan te melden en/of voor vragen.

  Vrij zwemmen voor volwassenen / Banen zwemmen

  Wil je lekker in beweging zijn in het water, zonder te oefenen voor een diploma of reddingsopleiding? Bij de reddingsbrigade kan je iedere woensdagavond in zwembad West banen zwemmen van 21:15-22.15.